Viktiga saker

De senaste dagarna har det gått upp för folk om det här med mulesing, alltså att man klipper av hud från merinofårens lamm för att motverka angrepp av ett skadedjor som lägger ägg i pälsvecken och när äggen kläcks så äter larverna upp djuret innefrån. Denna metod har fått kritik för att vara långsam och väldigt smärtsamt för lammen, som varken får smärtlindring eller efterföjande vård.
Jag själv hade ingen aning om att det var så här, fram till det började visas på nyheterna, men den här metoden har tydligen varit godkänd i Australia från år 1930.
Trots att det påstås att det inte finns några alternativ så finns det flera stycken, mer eller mindre bra (jag måste återkomma senare nån gång med dessa).
Det som är bra är iallafall att det jobbas på att få fram effektiva och skonsamma metoder. Fast det kommer att dröja ända till slutet av år 2010 innan mulesing förbjuds.
Här kommer en lista över affärer som du kan undvika om du är emot de grymma metoderna med mulesing.

Butiker som säljer produkter som innehåller merinoull:
H&M*
Lindex,
KappAhl
Åhléns
MQ
Joy Shop
Twilfit
Flash
Zara Sverige
Intersport
Stadium
Team Sportia
Naturkompaniet
Dressman
Carlings
Cubus
BikBok
Polarn o. Pyret
JC
Brothers/Sisters
Vero Moda
Jack&Jones


Butiker som inte säljer produkter som innehåller merinoull:
Gina Tricot
Indiska
Axelssons Dam


*H&M har den 5 februari beslutat att bojkotta merinoull där mulesing förekommit .

Om du upptäcker ett fel i listan eller vet någon affär som borde läggas till nånstans så kan du kontakta mig!

Lördag på Centro

Igår bestämde sig Nathalie och jag att vi skulle ut en stund. Eftersom det är helgen före löning nu så trodde vi inte att det skulle vara så många ute, vi tänkte att vi skulle kunna sitta bara hon och jag och umgås lite bara. När vi kom dit så var det inte alls mycket folk där, vi trodde att det skulle bli som vi tänkt oss. Fast när klockan började närma sig halv tolv så hade det kommit fler folk och det var nästan helt fullt på lilla Centro, haha. Och jag som trodde att jag skulle komma hem tidigt, på grund av att jag jobbade idag, fick ju helt fel på den punkten med. Halv fyra så snubblade jag in genom dörren...

image4

Hehe. När man såg bilderna idag (när man var nykter) så var dom inte lika vackra längre.
Det här var nog den seriösaste.


Bye!

Efter en dag i en buss

Vi i klassen som går inriktningen design har vart med i en tävling som heter Design Open och som ligger i Sundsvall. Idag var det dags för den efterlängtade prisutdelningen så vi satte oss på en buss i timmar för att ta oss dit. När vi väl var framme så visade det sig att det inte gick så bra för oss som vi hade hoppats på (årets största underdrift). Så det var bara att sätta sig på bussen för den långa resan hem igen, hehe.
Som tur var så gick  jag, Lina och Ecke på en rolig hår och modevisning som gjorde att man blev lite gladare trots allt.
Imorgon så ska jag arbeta med mitt skolarbete hemifrån. Jag ska nämligen karva fram en modell till mitt projektarbete från en stor klump av något blått plastmaterial. Men innan så ska jag åka och inhandla lite verktyg. Det ska faktiskt bli lite spännande att se hur det kommer att gå för mig, haha! 

Bye! 


Vårkänslor

448506-3Idag sken solen för första gången på länge.
Självklart satte det igång vissa känslor hos mig.
Jag blir alltid lika glad när våren är på gång!
Nu är det bara att vänta på att värmen ska komma också.


Tack Lina

Nu har jag äntligen kommit igång med min blogg, och jag tänkte börja med att tacka Lina för hjälpen med med kodmallarna så att jag fick en schysst design. Tack så mycket :)
Min goa vän Jessica tyckte också att designen blev fin, och Nathalie tyckte att den var vårig!
Men nu ska jag hjälpa min syster som håller på och bakar en paj. Mums!

Så här blev den
äppelpaj

RSS 2.0